SCROLL

LED DREAM estuvo presente en ISE 2017

LED DREAM estuvo presente en ISE 2017

El temps vola. Ja ha passat una mica més d'un mes des que va acabar a Amsterdam la 14a edició de la fira més important de l'món AV pro a nivell d'integració: ISE2017. La capital holandesa va acollir més assistents que mai i prop de 1.200 expositors, tot un èxit. La incorporació d'un dia més de fira ha permès als visitants més temps per visitar tots els halls, on s'ha mostrat l'última tecnologia per als sectors AV, Digital Signage, comunicacions, àudio, Smart Building, juntament amb la incorporació dels sectors residencial i educació.


A nivell de grans novetats, poques novetats. Com sempre, un tendeix a pensar que aquestes fires serveixen més per iniciar o consolidar relacions entre proveïdors i clients (majoritàriament integradors), que a mostrar grans solucions per part dels primers. En aquest petit escrit, intentem sintetitzar la nostra visió i opinió de la fira.


El punt fort de el sector audiovisual és la tecnologia LED, la qual hem pogut trobar a la majoria d'estands, augmentant així la seva presència respecte a altres anys. La majoria de fabricants disposen d'altes resolucions amb panells UHD de tecnologia LED i píxel pitches d'allò més variat: 1'8mm, 1'2mm, 0'9mm, fins i tot de 0'7mm. És un símptoma que venim evidenciant en anys anteriors, només que ara la majoria de fabricants ja disposa d'aquesta tecnologia.


Sembla que el pitch 2.5 mm o similar va prenent terreny tant en maduresa com en preu i que en el futur més proper s'acabarà convertint en un producte d'ús massiu (a dia d'avui el seu preu encara és barrera en alguns sectors per a ser integrat a gran escala). La seva versió en pòster ultra-stretch, amb una gran versatilitat, fàcil d'integrar i sistema plug & play, ha estat una altra de les grans estrelles pel que fa a LED Displays es refereix. És aquest terreny, Imira segueix sent el referent tant en disseny com en qualitat d'imatge, oferint una constant innovació tecnològica i un major dinamisme.


Una altra de les tendències clares d'aquest mercat que hem pogut constatar en ISE (prova d'això són el gran nombre d'expositors amb aquest tipus de producte) són els LED Displays transparents. Aquest tipus de solucions està pensada bàsicament per a interiors després de vidrieres i per tant disposen d'alts brillantors per 'vèncer' la llum solar. La seva transparència permet el pas de llum natural cap als espais interiors, alhora que permet la visió des de l'interior cap a l'exterior, minimitzant l'impacte de la instal·lació d'un gran display.


Altres a destacar: més quantitat i varietat de panells flexibles (sobretot en indoor), certes companyies que s'especialitzen en productes singulars com són panells amb formes impossibles, sistemes per a mitja buildings, LED 3D, etc


A nivell d'altres tecnologies, referent a l'LCD LED, molta quantitat de monitors stretch (ultra-panoràmics), videowalls irregulars, pantalles tàctils que integren: vídeo, àudio, microfonia, càmera. OLEDs plans i corbs, monitors mirall, pantalles polaritzades i més. Cal destacar la gran acceptació i bona crítica dels OLED es presentaren anys enrere i continuen presents com estrelles de certs estands que aposten fort per aquest tipus de tecnologia.


Els seus bondats: panells molt fins i flexibles, de menor consum i capaços de generar una imatge realment impressionant, amb un ampli ventall de colors i amb un contrast sorprenent a causa de l'negre real per l'absència de llum en els seus díodes. Tot i així, segueix sense quedar molt clar el seu ús, la seva viabilitat i el seu preu.


A nivell de projecció, se segueix amb el traspàs de tecnologia, de llum a làser. Les primeres quedaran prohibides en els propers anys. Tecnologies com blending, mapping i altres són habituals en els últims anys. Han deixat de banda les grans projeccions d'edificis emblemàtics per colar-se en petites botigues i donar vida a productes, aparadors i més, però a nivell de lluminositat i manteniment, segueix patint pel que fa a el preu i prestacions de la resta de tecnologies. Això sí, segueixen mantenint els primers llocs en certs sectors com el d'educació


Ha agafat especial importància aquest any el IOT per llençar una vida més senzilla. Connexió i comunicació d'objectes quotidians entre ells i amb els usuaris, a través de xarxa local o internet, per a una experiència d'interacció molt més còmoda i completa. En aquest cas, els dispositius smart building ens ofereixen la possibilitat de gestionar i comunicar-nos amb un ampli ventall de dispositius domèstics, en la majoria de casos a través del nostre Smartphone.


Pel que fa a players i sistemes de control, noves versions i funcionalitats de les plataformes, però amb poca novetat substancial. A les ja habituals funcionalitats de maquetació, programació i reproducció de continguts, ja fa anys que disposem d'un ampli ventall de prestacions especials com tracking, recompte de persones, mesurament d'audiència i similars. Això sí, seguim dubtant del seu grau de fiabilitat, i sobretot el conèixer molt bé com utilitzar les dades obtingudes. El famós Big Data de el sector!


Dos incisos finals. Primer: certs productes que altres anys van ser estrelles, avui van quedant en l'ostracisme. Recordeu els videowalls LCD LED amb marcs transparents o anomenats sense marc? ¿Les pantalles LCD LED transparents? Bé, aquests productes que en el seu dia van gaudir de gran èxit (no tenim clar si també es va acompanyar de vendes) avui estan relegats a estands 'amagats' i amb una imatge vinguda a menys. Vol dir que productes tan concrets i específics poden tenir èxit en un canal amb una acció concreta per a un gran projecte, però d'aquí a tenir una utilitat d'ús massiu, hi ha un bon tros.


I segon. Cada vegada trobem més clients finals en aquest tipus de fires. Símptoma que aquest sap que necessita de més elements d'aquest sector per potenciar i dinamitzar el seu negoci. ¿Perill per al canal? Cada vegada són més els clients que tanquen acords amb els fabricants saltant-se certs passos intermedis de el sector. Després vénen els problemes de serveis i gestió de garanties en general, però això ja és una altra història.


Potser això no sigui la bíblia de ISE, però intentem que sigui una petita mostra de la nostra opinió a l'respecte... Ens veiem l'any que ve en ISE2018, és clar!






Últimes noticies